​Sikur të ishe gjallë o Avni Rrustemi   Nëna dhe fëmijët e...

​Sikur të ishe gjallë o Avni Rrustemi   Nëna dhe fëmijët e humbur (shkrimi #12)

3654
0
SHPËRNDAJE

Shkruan : Brilant Gashi
Vdekja jote është një tjetër dhimbje për kombin tonë . Përse të vranë ? Vetëm sepse je një patriot dhe atdhedashës i madh dhe i je gjendur atdheut në kohët më të vështira , dhe kjo është arsyeja që të vranë .
Kombit i’u shua edhe një dritë e madhe , që dëshironte t’a largonte errësirën nga këto troje . Nëse ringjallesh tani , do të kishe parë se këtu do të ishte më mirë nën Serbi se sa të jetosh në liri e në robëri . Më mirë të jesh i burgosur se sa të jesh i robëruar . Baca Avni na ka mpirë e zeza .

E kam kuptuar dhimbjen tënde shumë mirë , që në herën e parë kur fillova të kem njohuri për ty . Dhe kuptoja se sa mirë do të ishte atdheu , nëse do të ishe edhe ti i gjallë . Por sot atdheu është i masakruar shpirtërisht nga vet shqiptarët dhe do të qaje , nëse do të kishe njohuri për gjendjen tonë të tanishme .

Besoj se edhe unë do të mundohem që të jem nën këpucët e tua dhe t’a kuptoj dhimbjen tënde të madhe ! Edhe unë jam si ti dhe e kuptoj shumë mirë brengën dhe dhimbjen që kishe ti për kombin tonë të përbashkët .

Ti kishe lindur në Libohovë kurse unë kam lindur në Janjevë , ti ke lindur në luftë dhe unë kam lindur në liri . Kjo është ajo , që neve na dallon , por jemi të një kombi dhe të një gjaku dhe nuk mund të na ndaj feja .

Tradhëtia e madhe shqiptare të detyroj që të shkosh në Paris të Francës dhe t’ia hedhësh trutë në erë , njërit prej tradhëtarëve më të mëdhenjë të Shqipërisë së shekullit XX . 13 Qershori i vitit 1920 hyri në histori të popullit tonë dhe se Shqipërisë i’u hoq një plehër . Ajo plehër serbo-turke ishte tradhëtari Esat pashë Toptani .

Në atë sallë të gjyqit në Paris , atij nuk i trembej syri nga askush . Ai e dinte se këtë e ka bërë për të mirën e atdheut . Ishte gati të torturohej në mënyrat më ç’njerëzore që egzistonin në atë kohë të largët . Nuk i dhimbsej jeta për atdheun e tij . Me të vërtet ishte sy patrembur . Historia shqiptare e mban në mend këtë shqiptar si Hero i Kombit .

Por më vonë … Çfarë do të ndodhte më vonë ?

Ty të liruan sepse e kishe merituar lirinë , që duhet t’a kishe që nga akti i vrasjes së atij tradhëtari të madh . Kthimi në atdhe ishte diçka shumë speciale për ty sepse të dekoruan me urdhërin më të lartë të kombit , me urdhërin “Hero i Kombit” .

Jeta jote nuk të zgjati edhe më shumë sepse do të kishte ardhur ajo dita , kur ty do të të vrisnin në atdheun tënd . Një atentat i mallkuar ! Ti u ktheve në atdheun tënd për të krijuar një shoqëri patriotike që quhej federata “Atdheu” më 25 prill 1921 .

Ishte 20 prilli i vitit 1924 kur erdhi ajo dita e mallkuar , ku dhe do të bënin atentat ndaj teje . Më 20 prill 1924 në orën 16:00 ishe në Pazarin e Ri në Tiranë dhe aty për aty , një njeri i mallkuar me emrin Isuf Reçi , të goditi me armë zjarri dhe iku shpejtë për t’i fshirë shenjat e vrasjes tënde .

Më 22 prill të vitit 1924 ti vdiqe përfundimisht për t’u mos harruar më kurrë dhe shkove në botën tjetër dhe e lë kombin shqiptar në errësirë të madhe . Kombi shqiptar u përpi e u kaplua nga kuçedrat e mëdha anti-shqiptare dhe populli shqiptar nuk kishte se çfarë të bënte për t’i vrarë këto kafshë të kombit tonë .

Vdekja jote e zgjoi nga gjumi kombin tonë dhe ne filluam që të vetëdijesohemi , duke filluar nga i madhi dhe atdhetari ynë Fan Stilian Noli , i cili më 10 qershor të vitit 1924 me bashkëpunëtorët e tij e rrëzoi qeverinë anti-shqiptare të Ahmet Zogut dhe u formua qeveria e re me në krye Fan Nolin .

Dhimbja e kombit shqiptar , rritej në maksimum , që nga vdekja jote dhe Shqipërisë i lindën edhe më shumë Esat pashë Toptana . “Unë jam student shqiptar dhe vrava një tradhëtarë të atdheut tim .” – Avni Rrustemi.