Annibale Albani, kardinali Albano/shqiptar !

Annibale Albani, kardinali Albano/shqiptar !

238
0
SHPËRNDAJE

Shqipe HOXHA

Annibale Albani (15 gusht 1682 – 21 shtator 1751) ishte një kardinali italian.

Annibale Albani (15 August 1682 – 21 September 1751) was an Italian Cardinal.

Albani ishte shqiptaro-italian nga familja Albani, lindi në Urbino, nga Orazio, vëlla i Papa Klementit XI dhe Maria Bernardina Ondedei-Zonghi. Nipi i Papës u bë Kardinali Peshkop i Sabina (1711). Ai ishte vëllai më i madh i kardinalit Alessandro Albani, një koleksionist edhe më i famshëm.

Si mbrojtës i letërsisë kishtare, la një bibliotekë të vlefshme, një galeri të pikturave dhe skulpturës dhe një kabinet me monedha që përfundimisht iu shtua koleksionit të Vatikanit. Ai redaktoi, në dy vëllime, letrat, dhe vulat e Klementit XI (1724), Menologium Græcorum (1727), dhe kujtimet historike të Urbinos (1722-24).

Albani was albanian-italian from Albani family, he was born in Urbino, from Orazio, brother of Pope Clement XI, and Maria Bernardina Ondedei-Zonghi.A nephew of the Pope, he became Cardinal Bishop of Sabina (1711). He was the elder brother of Cardinal Alessandro Albani, an even more famous collector.

As a patron of ecclesiastical literature, he left a valuable library, a gallery of paintings and sculpture, and a cabinet of coins that eventually was added to the Vatican collection. He edited, in two volumes, the letters, briefs, and bulls of Clement XI (1724), the Menologium Græcorum (1727), and historical memoirs of Urbino (1722–24).

Sofri, Gianni (1960). “Albani, Annibale”. (in Italian). Dizionario Biografico degli Italiani.

This article incorporates text from a publication now in the public domain: Shahan, Thomas Joseph (1907). “Albani”. In Herbermann, Charles. Catholic Encyclopedia. 1. New York: Robert Appleton.

Artemide Aste – Asta di Monete di Zecche Papali: 169 – Roma Sede Vacante (1740), Camerlengo Cardinal Annibale Albani Mezzo baiocco 1740 – Dea Moneta

Portrait of Annibale Albani [detail] in the engraved frontispiece to the 1714 Juris Pontificij of Francisco Mancini.

Antonio Maria Mati. Pen and ink frontispiece to the catalog of the Bibliotheca Albana Urbinas Urbino, ca. 1720.

P. Marini, engraver. Clement XI examining the Library of Cassiano dal Pozzo