Serbëve iu çjerrim maskën – Patrikana e Pejes është shqiptare

Serbëve iu çjerrim maskën – Patrikana e Pejes është shqiptare

6061
0
SHPËRNDAJE

Shkruan: Fahri XHARRA

E dini që me 13 korrik 2003, Patrikana e Pejës është vënë nga UNESCO-ja në listën e pasurive të mbrojtura botërore., si trashëgimi historike serbe ?

The precise date of the foundation of the Patriarchate is unknown.Pra data e vëetetë e ndërtimit të këtij monumenti të lashtë shqiptar historik është i pa njohur . Se kisha ishte shqiptare nuk ka dyshim . Ishte shqiptare bile deri vonë  deri në kohen turke të Mehmet Pashë Sikoloviqit-(MEHMED PASA SOKOLOVIC, OBNOVITELJ PECKE PATRIJARSIJE – rindertuesi i i patrikanes së Pejes . Ishte shqiptare deri vonë në ditet tona , deri sa turku na bëri që të urrejmë vetvetën. Serbi-shtirësi , turku –bërësi, shqiptari- humbësi (Sredinom XVI veka, 1557 godine, patrijarh Makarije Sokolović obnavlja patrijaršiski presto)

themelet_argument_shqiptareine_fahriuPra në mesin e shek. XVI , 1557 patriarku Makarie Sokoloviq  ( vëllau i Mehmet Pashë Sokolloviqit) . Ta kemi të qartë , se  Kishat ortodokse edhe ato shqiptare si kjo e Pejes ishin të mbrojtura nga Sulltani , Ishte koha e Sulltan Selimit II , te birit te Hyremit dhe Sulejmanit të Madhërishëm. Shqiptarët e mbanin plisin e bardhë edhe në atë kohë edhe të Sveti  Saves , por edhe  në kohën e Solloviqëve,

varrimi_shen_saves_fahriuShqiptarët e shkekullit  13- ishin edhe ortodoks ose kriptokatolik , dhe Kishat ishin të tyre – dokument i gjallë freskat e mbrendshme dhe të jashtme të Kishës . Dokument edhe më bindës shkatërrimi i tyre me qellim nga serbet për të humbur gjurmët shqiptare . (“Edhe nje informacion shtesë që shumë pak njerzë e dinë pse u lejua ngjyrosja e Manastirit te Pejes me ngjyrë te kuqe ( te mbulohen simbolet e gdhendura Shqipetare) dhe pse u lejua te ndertohet godina e gjykates ne Gjakove ( kur mendohet se aty ishin varreza te ortodoksëve Shqipetar nga Gjakova)???? Keto dy taste duhet te hulumtohen nga Arkeologet dhe historians sa me shpejt!!!afresk_i_demtuar_fahriu-226x300 afresk_jashtem_dem_fahriu afresk_shkaatrr_fahriu-226x300 afresku_hy_shkat_fahriu rrushi_motive_stella_fahriu-226x300

Keshtu me kesi maskarenjesh e shpirtera te shitur jo vetem qe na u zhduke nje pjese e mire historise faturen e te ciles sot po e paguajme , tentohet te zhbehet edhe ky komb qe ka mbete keshtu i ndare ne 4 fe e disa sekte!!!!! Linde pyetja te ciles veshtire ti ipet pergjigje tani kur na mungojne faktet pasi tipa si Qosja u munduan ti zhbenin tere kohes bile edhe sot !! :1

Ku mbeten Shqipetaret Ortodoks te Kosoves ? Ku mbeten Shqipetaret e Kishes se Manasirit te Deqanit e te Pejes? Pse nuk ngrite zerin asnjeri, Humbja e ketyre 2 kishave dmth Humbja e Kosoves !!!!!! O Shqipetare te gjore. Skenari eshte i thjeshte , A ka xhami me te vjeter se Manastiri i Deqanit , JO , atehere sipas Qoses e ndjeksve te tijë i bie që ne të jemi ardhacak!!!! ( nga Merita Demiri ) ) kisha_themme_shqiptare_fahriu

(Nga inf e fundit qe ju kam ndjekur,per mbulimet dhe lyerjen e qellimshme te detajeve dhe gdhendieve te shenjave historike te manastirit te Pejes,vertet duhet te protestojne historianet ,politikanet dhe ministrite e kultures dhe prokuroria per fallsifikimin e objekteve te vjetra qe tjatersojne dhe zhdukin fillesat e ndertimeve te te pareve tane…N.q.se akademiku I nderuar prof .patriarkana_sateliti_fahriu

Rexhep Qosja qendron indiferent perballe ketyre fakteve,ka ardhur koha “Kronos”te shprehet se cila eshte strategjia e tij per kahun e Kosoves drejt Europes apo do ta gozhdoje perfundimisht ne mentalitetet lindore te mesjetes….Kronos….( e kerkon KOHA).. nga Jani Tane.).patriarkan_sot

(Foto prej vizites time ne Patrikanen e Pejes në Nëntor të vitit 2015 shihet kjart shkatërrimi i qellimshëm i muraleve te vjetra ne muret e objektit si jasht po ashtu edhe mrenda saj dhe ishin ne panik apo te tmerruar nuk lejonion te fotografohet apo te pytet diqka rreth Patrikanes.afreska_dem_fahriu

Mrenda shiheshin muret e goditura me dalta per zhdukjen e muraleve me simbole Iliro-Shqiptare,Nese kish qenè e tyne siq pretendonin ata nuk do te lejonin e vinte ne ket gjendje dhe milionat do te derdheshin per restaurimin e tyre,Sa i perket ngjyres dihet shum mir qe e kan ber per ta ndryshuar identitetin e saj Origjinal me qellim te personalizohet ne Kishë te tyre : nga  Agim Zhuti )guri_varrit_fahriu

Patrikana e Pejës ka filluar së ndërtuari edhe një mur rrethues. Si edhe më parë, kur kishte ndërtuar një mur mbi 3 metra të lartë dhe mbi 500 metra të gjatë.afresku_patriarkana_pejes_fahriu

Pra  shqiptar të nderuar , shkatërrimi i freskave të para , te fillimit në muret e jashtme dhe te mbrendshme të manstirit , ngjyrosja e mureve të  jashtme të të gjithë objektit flet shumë.partiarka_para_maskimit_fahriu

Serbët , ardhacakët e vonëshëm duke iu falemnderuar ndarjse së kishave (1054  )i gjetën në këto anë edhe shqiptarët ortodoks. Kishte edhe katolik por edhe kripto-katolik. Faktet flasin , dokumentet edhe pse përditë e më shumë në praninë tonë zhduken , ato janë.themelet_percj_fahriu

Më vjen keq që asnjë prijës fetar shqiptar musliman nuk e tha që këto objekte i takojnë trashëgimisë dhe cultures së lashtë shqiptare . Nejse , e themi ne të tjerët që nuk jemi të mvarur as  nga Beogradi e as nga Sytambolli. Një porosi serbëve : Kishat ortotokse të Kosovës janë shqiptare .

Fotot:Agim Zhuti