Dalmatika ose fustanella shqiptare, u mor nga Roma, Greqia e Keltët si...

Dalmatika ose fustanella shqiptare, u mor nga Roma, Greqia e Keltët si veshje

599
0
SHPËRNDAJE

Por, shumë më para, se të vinte për të simbolizuar pavarësinë greke nga turqit otomanë, kilt-i shqiptar, apo fustanella, ishte veshje e zakonshme burrash në shekullin e XIII-të kur ai ishte i veshur nga Dalmatët, një prej fiseve paraardhëse ilire të shqiptarëve.

Rrënjët historike dhe etimologjike të fustanellës, sidoqoftë, datojnë në ditët e Romës, kur fustanella shqiptare apo ilire u bë modeli origjinal për veshjen ushtarake romake.

Fjala “fustanella” e ka origjinën nga fjala italiane fustagno, “nga e cila rrjedh fjala Fustana, me formën zvogëluese fustanella” (Papantoniu 2000: 206).

Sociologu dhe paleontologu hungarez, Baron Nopcsa ka teorizuar se fustanella (kilt-i) Kelte u shfaq, pasi fustanella shqiptare u prezantua te Keltët nëpërmjet legjioneve romake në Britani.

 

[Foto: Imperatori Comodus, në filmin “Gladiatori”]

_________________________________

Titulli: The fabric of cultures: fashion, identity, and globalization

Autori: Eugenia Paulicelli

Redaktorë: Eugenia Paulicelli, Hazel Clark