Kalaja Dardane e Mitrovicës

Kalaja Dardane e Mitrovicës

103
0
SHPËRNDAJE

Pra TURP per Ministrin e Kultures dhe tere Qeverin e Kosoves qe kete pjese kaq te rendesishme per vet kulturen dhe mitologjine shqiptare te ja len ne dore te serbit qe ta pervetsoj.Ndersa gjate okupimit serb ata e kthyen ne mitin e tyre te rrem dhe e pervetsuan si kala te tyre me emrin Kalaja e Zveqanit.

Keshtjella e vjeter Dardane ,pretendohet qe te jete ndertuar diku rreth vitit 1009 nga Dardanet , sipas gojedhenave te afert me kete pjese thuhet qe ketu afer kesaj keshtjelle ishte nje peme e vjeter magjike te cilen Dardanet e asaj kohe para se shkonin ne lufte vinin ketu dhe u luteshin tek ajo peme apo faltore qe te parashikoheshin luftra dhe fatin nese ata do te fitonin apo do te humbasin ,po ashtu dhe aty fare afer prane kesaj peme te vjeter e kishte pas shtepin nje grua e vjeter (nga gojdhenat thuhet qe ishte e vjeter dhe e demtuar ne fetyre dhe asnje person ne ate kohe nuk kishte guxim qe ta shikoj ne sy drejtperdrejt ) dhe thuhet qe kjo pema magjike qe ishte afer kesaj keshtjelle ishte e kesaj faltoreje grua . ”Pra kjo peme e vjeter munde te jete ndonje Orakull Dardan ” 

Ndersa diku ne vitin 1200 ka pasur luftra te tmerrshme nga Bizantet ne kete keshtjell , dhe pas vitit 1500 qendra e Perandoria Osmane ne keto treva ishte kjo pike shume e rendesishme per vet Perandorin Osmane sepse ishte pika kyqe per kete pjese te Ballkanit , sepse qe nga aty shihej serbia, sangjaku ,kosova,dhe mali i zi . Ndersa gjate okupimit serb ata e kthyen ne mitin e tyre te rrem dhe e pervetsuan si kala te tyre me emrin Kalaja e Zveqanit.

Pas luftes se Kosoves dihej qe kjo pjese veriore nuk qeveriset nga Kosova dhe Shqiptaret por nga serbet ,dhe tash se fundi kam lajme se vet serbia po financon arkeolog serb nga beogradi qe te vine te grumbullojen fakte dhe ti perkthejen ne gjuhen serbe dhe mitin serb.

Pra TURP per Ministrin e Kultures dhe tere Qeverin e Kosoves qe kete pjese kaq te rendesishme per vet kulturen dhe mitologjine shqiptare te ja len ne dore te serbit qe ta pervetsoj.