Emërtimi i fjales pellasge TYRANT/ shqipe Të Rënët !

Emërtimi i fjales pellasge TYRANT/ shqipe Të Rënët !

1436
0
SHPËRNDAJE

Shkruan: Shqipe HOXHA

Tiranët ishin oportunistë ndikim që erdhën në pushtet duke siguruar mbështetjen e fraksioneve të ndryshme të një demosi. Tyrannos fjalë, mundësisht para-greke, pellazgjike apo lindore në origjinë,
ajo thjesht i përmendur nga të gjithë, e mirë apo e keqe, që e ka marrë pushtetin ekzekutiv në një polis me mjete të pazakonta. Mbështetje për tiranët erdhi nga klasa e mesme në rritje dhe nga fshatarët të cilët nuk kishin tokë, ose ishin në borxh të pronarëve të pasur.

Forrest, George “Greqia, historia e periudhës Arkaike” në Boardman, Gjoni et al. (1986), Historia Oxford i Klasike Botës (OUP)

Emri tirani nga anglezet shfaqet në përdorim nëpërmjet frengjishtes se vjeter / Old French, nga 1290. Fjala rrjedh nga Tirani Latine, që do të thotë “sundimtar të paligjshëm”, nga ana e tyrannos τύραννος greke “monark, sundimtari i një polisi”; tyrannos nga ana e saj ka një origjinë Para-greke, ndoshta rrjedh nga Lydianet.

“Online Etymology Dictionary”.

R. S. P. Beekes, Etymological Dictionary of Greek, Brill, 2009, pp. 1519–20.