​Cippusi  liburn, forma specifike e gur varrit, në fushën e Liburnisë ! 

​Cippusi  liburn, forma specifike e gur varrit, në fushën e Liburnisë ! 

1181
0
SHPËRNDAJE

Shkruan: Shqipe HOXHA

Në ishullin Kërka janë gjetur 14 cipuse karakteristike cippi në formë cilindrike, të cilat shpesh përfundojnë në formën konike të pishave.

Cippi gur varri, ishte nga zona me monumentet më të shtrenjta të Liburnëve, dhe për këtë arsye ato përfaqësonin një lloj simboli të statusit të banorëve të pasur.

Liburnian cippus-The Frankopan castle në ishullin Kërka- Kroaci