Gitara hitite, 3500 vjet e vjetër

Gitara hitite, 3500 vjet e vjetër

69
0
SHPËRNDAJE

shkruan Fahri Xharra

Më poshtë  është harta e Azisë së Vogël  ( një pjesëje të saj ) ku sot shtrihet Turkia  më shumë gjerë se gjatë. Në këto toka janë shtrirë të parët tanë ; në këto toka janë thyer epokat e historisë së lashtë me të mira dhe të këqijat e saja Mbi këto toka janë ngritur dhe çthurrë mbretëri e perandori , njëra pas tjetrës  me epokat e tyre të shkëlqimit dhe ngrysjes . Historia e pa mëshirshme i ka gërryer gjurmët e saja mbi kurrizin tanë e fatbardhësisht sa do  që mohohet ajo ishte e jona e ne jemi trashëgimtarët e saj të pa kontestueshëm. Me ne dhe mbi ne u krijuan popuj dhe civilizime ; u bënë ndërrime të mëdha historike, por gjeografia që nga përmbytjet e mëdha nuk ka ndryshuar dhe kah do që të ecim e gjejmë vetveten.
Ja edhe Yazilkaya -ja e sotme në Anatolinë Qendrore ishte dikur një qendër e madhe e civilizuar . vendi i shenjt i kryeqytetit të Perandorisë Hitite , Hattusa.  ( ndër ne , ende vajzat tona quhen  Hatushë, Hatushe)gitara-hitite

Ky ishte vendi i shenjt i Hititëve i ndërtuar mbi shkëmbinjtë e Hatuses. Këtu ishte panteoni i perëndive Hititë   . Jemi në  shekullin e 16-të para Kr. dhe shkrimi flet për Hititët e deri të shekullit 12-të . Kur  u shuan Hititët  me te gjitha mrekullitë e tyre , zinxhiri pellazg nuk u ndërpre – u ngritën  Frigjët , dhe kështu me radhë  deri tek Aleksandri i Madh ..por vazhdimësia pellazge u ndërpre me ardhjen e selgjukëve .
Pra ky regjion është banuar nga katër civilizime , nga Epoka Kalkolitike, epoka e vjetër e Bronzit ,  epoka Hitite dhe Epoka Figase.

gitara-hitite-empireHulumtuesit e gjetën një guri të gdhendur që para 3500 viteve në regjionin Alacahöyük  të Anatolisë qendrore ku shihej një gitare. Të gjeturat në tokë tregonin që hititet i përdornin instrumentet muzikore me qëllime argëtimi dhe ndër to  ishte edhe gitara. Pra tani besohet që  historia e gitares fillon që nga koha e hititëve,

Sipas professorit turk  Aykut Çınaroğlu gitara si instrument është ndër të parët në historinë hitite (Çınaroğlu said that during the excavations, they had unearthed a rock on which the figure of a human playing a guitar was carved. “This figure has been known for many years. Researchers have been making comments and evaluations about it. Musicologists have different ideas about this figure. This rock, which dates back to some 3,500 years ago in 1,400 B.C., has been unearthed around Alacahöyük. It is seen that there are frets on this guitar and its shape resembles to the shape of present guitar format. But we cannot claim that this is definitely a guitar.”)

Fahri Xharra,10.05.18
Gjakovë