Historia ruse, 300 vjet më parë: Himara, Shqipëria e vogël

Historia ruse, 300 vjet më parë: Himara, Shqipëria e vogël

50
0
SHPËRNDAJE

“Ekziston edhe një krahinë, Himara, ku  populli është i lirë, që quhet Shqipëria e Vogël (flet edhe greqisht)”.

Rusisht: Yest’ takzhe provintsiya Himara, narod v ney vol’nyy, nazyvayemyy Maloy Al’banii (govorit i po-grecheski).

Kjo frazë ndodhet në tekstin “Historia e Rusisë që nga kohët më të lashta”, libri XIV, vitet 1766-1772, faqja 476 – raporton Dita.

Autor është historiani rus Sergej Mihajlloviç Sollovjov (1820-1879), profesor dhe rektor i universitetit të Moskës, akademik, këshilltar i Perandorit.

Në mes të shekullit XVIII u vendosen lidhje politike midis “Shqipërisë së vogël” dhe Rusisë.