Serbët dhe grekët”-sipas te madhit — Gjergj Fishta – 1871-1940

Serbët dhe grekët”-sipas te madhit — Gjergj Fishta – 1871-1940

3254
0
SHPËRNDAJE

*Pjese nga fjalimi i mbajtur gjate punimeve ne Konferencen e Versajes –1919 -ne Paris
“Serbet, në kohën e luftës Ballkanike, me shpata ua kanë çelë nanave shqiptare barkun dhe foshnjet e nxjerruna sosh, i kanë ndezë flakada porsi pisha për me shndritë natën me to, dhe sot Konferenca ua ka trefishue madhësinë e shtetit të tyne. Grekët kanë kryqzue gjinden shqiptare bash ne të XX qindvjetë, ndersa sot Konferenca e ka menden me ia dhanë mandatin që me i shtrue e me i qytetnue disa kombe të tjera, kupto , Shqipninë”..
——————————————–
——————————————–
EUROPA: Oh, qetësohu i vogli im!
SHQIPËRIA FOSHNJË: Si mund të qetësohem me gjithë këtë zhurmë të tmerrshme përreth?
EUROPA: Epo, duhet të bësh si bëj unë, dhe të shtiresh sikur nuk e dëgjon…
29 korrik 1913,
Konferenca e Ambasadorëve, Londër, njohu Shqipërinë e gjymtuar.