Ishulli Chora/Hora Ëndra/Andros në Greqi !

Ishulli Chora/Hora Ëndra/Andros në Greqi !

84
0
SHPËRNDAJE

Shqipe HOXHA

Veriu i Andros ka një komunitet të vogël arvanitas. Emri i ishullit në Arvanitika është Ε̰νdρα, Ëndra.

The north of Andros has a small Arvanite community. The name of the island in Arvanitika is Ε̰νdρα, Ëndra.

Jochalas, Titos P. (1971): Über die Einwanderung der Albaner in Griechenland: Eine zusammenfassene Betrachtung [“On the immigration of Albanians to Greece: A summary”]. München: Trofenik.
Andros island

Pas shkatërrimit të Perandorisë Bizantine nga kryqtarët në vitin 1204, Egjeu u mor nga Venedikasit.

Andros iu dha Marco Dandalo, nipit të Doge të Venedikut, dhe mbeti nën sundimin e Venedikasit deri në 1566, kur Andros u kap nga turqit.

Venecianët në mënyrë që të mbrojnë ishullin nga turqit, ndërtuan kështjella kulla dhe shtigje vrojtimi.

Kalaja kryesore dhe qendra e administratës u ndërtua nga Dandalo në anën lindore të ishullit në një shkëmb të fortifikuar natyror të rrethuar nga deti në fund të një gadishulli.

Të mbrojtur nga kalaja, banorët filluan të ndërtonin qytetin në gadishullin e ngushtë mes gjirit Paraporti dhe Nimborio, të njohur më pas si Kato Kastro, dhe tani si kryeqyteti modern Andros dhe që ende mbart vulën e Venedikasit.

Është ndërtuar në një gadishull dhe fillon nga koha veneciane kur filloi si një vendbanim i vogël që u ndërtua rreth një kështjelle dhe ka disa rrugë të gjata dhe të gjera, sheshe me tarraca dhe kisha të bukura. shq12shq123