Saturday, December 15, 2018

Monthly Archives: August 2018

Ja çfarë i kërkonte mbreti i Shqipërisë presidentit amerikan/Letra e rrallë në Austri(

Kjo është pikërisht letra që, që Princ Vidi, i emëruar si mbret i Shqipërisë, i dërgonte presidentit amerikan Woodroë Wilson më 8 maj 1914...

Viti kur shqiptarët identifikoheshin me kombin dhe jo me fetë ishte 1849

Shqiptarët janë të ritit roman (dhe në vende të tjera mund të ketë edhe të ritit ortodoks gjithashtu), por të gjithë quhen shqiptarë, ata...

Misteret e një shpelle afër Permetit,është banuar 5500 vjet më parë…

Vendbanimi shpellor i Bënjës ka hyrë herët në historinë e arkeologjisë shqiptare, qysh më 1954 kur F. Prendi i bëri të njohur opinionit shkencor...

Në rrethin e Vlorës! gjendet ​”Shpella e Velçës”

Shpella në rrethinën e qytetit të Vlorës është horizontale, me zgjerime dhe ngushtime, me mikroforma kalciti etj. Gjatësia e saj është disa dhjetra metra....

Presidenti i parë Amerikan George Washington, me prejardhje shqiptare

Sipas linguistit Albert Myko, nga Instituti i Linguistikës pranë Universitetit Berkley të Californisë, SHBA, ekzistojnë dëshmi të tjera që tregojnë se e ëma e...

LE MATIN (1928) : PROJEKT–REFORMAT E RËNDËSISHME NË KUSHTETUTËN SHQIPTARE TË NDËRMARRA NGA MBRETI...

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 2 Prill 2018 Gazeta franceze, “Le Matin”, ka botuar, të dielën e 23 shtatorit 1928, në faqen n°3, një shkrim në lidhje...

Bizanti në dobësimin e vet e krijoi Perandorinë Osmane

« Osmanët nuk donin mënyrën e tyre (të jetesës), ata pëlqenin çdo gjë të huaj dhe kishin një kompleks inferioriteti të thellë. Në pamundësi për të...

Tringa e Grudës

Nga:Fahri Xharra Tringa iu bashkëngjit kryengritësve dhe u dallua me heroizmin e saj në Betejën e Deçiçit. Ai mori pjesë në Memorandumin e Gëres (...

Vashtmi (Korçë) një nga fermat e para, rreth 6500 vjet përpara Krishtit

KORCE- Zbulohen materiale të neolitit të hershëm në Vashtmi të Korcës. Ka qenë ekspedita shqiptare-amerikane ajo e cila gjatë fushatës së tretë të gërmimeve...

Gjuhëtari italian: Dodona ishte tempull ilir jo grek

Glotologu italian, Guliano Bonfante, është një nga emrat e përveçëm të gjuhësisë indoevropiane. Megjithëse i damkosur shpesh si pan-ilirist, rrymë mendimi në shkencën e historisë...