Tuesday, December 11, 2018

Monthly Archives: August 2018

Fortifikimi spartan i Dekelesë !

Shkruan: Shqipe HOXHA Dekeleia, parent-region: Attica in The Histories of Herodotus. Decelea/ Dekeleia/ Dekelia, Deceleia/ Decelia ishte një fshat i lashtë në Atikën veriore që shërbeu...

Obelisku i Xanthit

Nga Fahri Xharra Profesori dhe akademiku rus V.A. Çudinov në mënyrë shkencore e paska ”zbuluar” se serbët e kanë prejardhjen nga aty ku janë sot...

RODONI KËSHTJELLA E SKËNDERBEUT

Autori: Vincenzo Coronelli, Venecia 1688 Titulli: Citta, Fortezze, ed altri Luoghi principali dell’ Albania, Epiro e Livadia, e particolarmente i posseduti da Veneti descritti e...

Persqop, nje qytet madheshtor ilir 200 m (ne vije ajrore) balle per balle Petreles...

Shkruan: Agron DALIPAJ Eshte nje qytet madheshtor ilir, mjaft i krahasueshem me qytetin e Antigonese ne jug. Sikurse i shihni edhe ne keto foto, guret jane...

Knossos Throni/ froni i Knusit /Gjelit !

Shkruan: Shqipe HOXHA Knossos është vendi më i madh arkeologjik i Epokës së Bronzit në Kretë dhe është quajtur qyteti më i vjetër i Evropës. Mbreti...

Perandori Justiniani i Madh i Ilirisë, ndërtues i katedrales Shën Sofia- Hagia Sophia në...

Shkruan: Shqipe HOXHA Justiniani lindi në Bederiana të Dardanisë në vitin 482.Vdiq në Konstandinopojë më 14 nëntor të vitit 565. Historiani U. Sestonin thotë: “Një numër...

Qyteti ilir i Lisit

Origjina dhe sistemi  fortifikimit të tij. Gjatë gërmimeve, të cilat qenë të parat që u ndërmuarën në këtë truall të lashtë me histori shumëshekullore, u...

Alba Iulia/Apulum/ APULI Qyteti i lashtë Ilir në Transylvania, Rumani !

Shkruan: Shqipe HOXHA During the Roman period the settlement was called Apulum (from the Dacian Apoulon, mentioned by Ptolemy). Gjatë periudhës romake vendbanimi u quajt Apulum...

Kalaja e Petrelës/PETRALBA/ Guri i Albanëve !

Shkruan: Shqipe HOXHA Petra: the name is possibly dervied from the illirian that was spooken in east of Itali. In albanish the name Peter havs...

Jeronim De Rada

Jeronim De Rada lindi më 1814 në fshatin e vogël dhe piktoresk Maki të Kozencës, jo larg nga Shënmitër Korona, qendër e kolegjit arbëresh...