Saturday, December 15, 2018

Monthly Archives: September 2018

Eqerem bej Vlora: Historia e vërtetë e flamurit që u ngrit më 28 Nëntor...

Eqerem bej Vlora, jep variantin e tij, për historinë e flamurit që u ngrit nga Ismail Qemali, më 28 Nëntor të vitit 1912. Ai thotë...

Historia ruse, 300 vjet më parë: Himara, Shqipëria e vogël

“Ekziston edhe një krahinë, Himara, ku  populli është i lirë, që quhet Shqipëria e Vogël (flet edhe greqisht)”. Rusisht: Yest’ takzhe provintsiya Himara, narod v ney...

Kur Faik bej Konica i bënte një pyetje grekëve

Nga Faik Konica Shqipëria e poshtme apo Epiri – dhe grekët Londër, 15 shkurt 1909. ………. “Grekët kanë përfytyruar t’i japin Shqipërisë së poshtme emrin e vetë të...

Dokumenti/ Napoleon Bonaparti: Shqiptarët, komb trim

Napoleon Bonaparti, në letrën e 16 Gushtit 1797 dërguar pashait të Shkodrës (Ibrahim Pashë Bushatit, djalit të Mehmet Bushatit) shpreh admirimin dhe mbështetjen e...

Lajmi i vitit/Zbulohen varrezat e lashta në Turan të Korçës

Kanë përfunduar pas 18 muajsh gërmimet në fshatin Turan të Korçës, ku arkeologët tashmë do të kenë mundësinë të gjejnë një pasqyrë unike të...

Rrefimi i Amerikanes që ra në besën e shqiptarëve: Lexojeni

Ndonjëherë mjafton një moment në jetë për të ndryshuar gjithë rrjedhën e saj. Kjo gjë i ka ndodhur një amerikaneje ku në mes janë…...

1934 – Kur shqiptarëve u prezantohej ambasadori i ri amerikan

Armand Plaka – 4 Korriku, Festa Kombëtare e SHBA, kombit të madh demokratik e mikut të çmuar të popullit shqiptar, është një rast i mirë...

La Croix (1930) – “Lahuta e Malcis” e At Gjergj Fishtës, poema që rrëfen...

Nga Aurenc Bebja*, Francë – 28 Korrik 2018   Gazeta franceze, “La Croix”, ka botuar të premten e 3 janarit 1930, në faqen n°4, një shkrim në lidhje...

Shqipëria, tokë ku shkelën perandorë

Luan Rama – Kur arkeologu francez Léon Rey, zbulonte në fillimin e viteve ’30 në qytezën antike të Apolonisë një nga skulpturat me fytyrën e...

Kur Ismail Qemali u propozoi osmanëve të bënin një “Konfederatë Evropiane”

Ben ANDONI – Ismail Qemali është jo thjesht figura themelore e pavarësisë shqiptare, por edhe një nga ideatorët për ndryshime strukturore në qeverinë osmane. Jo më kot, figura e tij ka...