Wednesday, December 12, 2018
Blog Faqe 330
Ministër i Jashtëm, Ministër i Kulturës, Ministër i Tokave të Lirueme, ambasador i Shqipërisë në Londër dhe në Athinë, sekretar i Përgjithshëm i Prind Wied-it, Eqrem bej Vlora ishte jo vetëm shtetar, por edhe një mendimtar, studiues, poliglot. Por...
Nga Armand Plaka Ai mbeti “çuditërisht” ura lidhëse mes Zogut dhe Enver Hoxhës, i cili gjithashtu u kujdes shumë për t’a glorifikuar e pse jo edhe “shfrytëzuar” Heroin e Shqiptarëve për kurimin e imazhit të vet. Sidoqoftë, ai vijon të mbesë...
Në 547 vjetorin e vdekjes Diskursi perëndimor i kastriotasve Kastriotasit, kjo familje princërore arbërore, doli në skenën politike aty në gjysmën e dytë të shek. XIV pas vdekjes së Dushanit (1355). Origjina e tyre sillet në trekëndëshin Prizren-Mat-Dibër. Sipas traditës mesjetare feudale,...
Aristokrati nga fisi i Vasojeviqëve, Nikolla, ose siç e quante vetëm me sqimë në frëngjisht ‘Prince des Wassoevitch’, ka lënë pas një mal përsiatjesh për viset kufitare mes Shqipërisë dhe Malit të Zi. Fryt i penës së tij janë jo...
Krahasim i dy hartave franceze ilustron shumë thjesht pretendimin genocidal grek mbi Shqipërinë e Jugut Konica.al. Harta e vitit 1913, e shkallës 1:400.000, që gjendet në Bibliotekën Kombëtare të Francës, është ilustrim i jashtëzakonshëm i një çështje të debatueshme në marrëdhëniet...
Zef Chiaramonte -Dje, mbas dite, në Sallën e Muzeut të Qytezës Hora e Arbëreshëve / Piana degli Albanesi, në Sicili u zhvillua programi i Qendrës Ndërkombëtare për Studime mbi Mitin kushtuar kulturës arbëreshe dhe shqiptare. – Të pranishëm: Prefekti Xhankarlo Romanjoli dhe Kyetari...
Flasin toskërishten e vjetër, ruajnë kostumet popullore qindravjeçare, festojnë Shën Gjergjin në kujtim të Gjergj Kastriotit. Si kanë mbijetuar në tre shekujt e fundit 5.000 shqiptarët e Ukrainës? Ja një histori që nuk duhet harruar Ngjarjet e fundit në...
Besimi tek shqiptarët është i lidhur me ndarjen fetare që nga koha e Ali Pashë Tepelenës, në kohën kur Ali Pasha prezantoi dhe vendosi sistemin publik të tolerancës fetare, atë të Islamit dhe kishës katolike, sepse ata (shqiptarët) kanë...
Shkruan: Fahri XHARRA A është Sardenja pjesë e Italisë ? Po, por i ka vetitë e posaçme të saja;natyra, kultura, tradita , gjuha. Sardenja , nga shumë  njerëz konsiderohet “ më pak italiane” për dallim nga anët tjera të Italisë...
Kulla nga kokat shqiptare ! (Çele kulla Nish ) Keto jane koka shqiptaresh ortodoks te rrethit te Nishit 1809 te cilët e kerkonin një shtet ndryshe nga Turqia duke mos e ditur se jane duke e krijuar Serbinë. Të vrarët u murosen...