Tuesday, September 25, 2018
Blog Faqe 389
Artikulli “Shqipëria dhe turbullirat e Ballkanit”, është botuar në gazetën e të madhit Faik Konica, “Albania”, në qershor të vitit 1903, rikujton Bota.al. Eshtë një analizë brilante, një përpjekje për të parashikuar atë që pritet të ndodhë – sipas...
(Version i adaptuar dhe shkurtuar) Porsi fleta e Ejllit t'Zotit Po rrehe flamuri i Shqpnis, E thrret bijt e Kastriotit Me u mbledhe tok nder cete t ushtris Bini Toske, ju, bini Gege! Si dy rrfe, qi shkojn tue djege! A ngadhnyese a t'gjith deshmore! Trima, mbrende!...
  Nga Kastriot Dervishi Pavarësisht se Shqipëria u njoh shtet i pavarur me vendimin e fuqive të mëdha të datës 29 korrik 1913, kufiri zyrtar i saj u mbyll në vitet 1925-1926. Vonesa e caktimit të kufijve lidhet pikësëpari me...
U gëzova shumë kur pashë se në duar kisha faksimilet me përmbajtjen e plotë të këtyre thirrjeve, në dy gjuhë: shqip dhe serbisht. E gjithçka jo falë shqiptarëve, as malazezëve, por falë austriakëve, të cilët duket se janë kujdesur të...
“Comoedia” ishte një e përditshme kulturore franceze aktvite nga fillimi i shekullit të XX-të deri në vitin 1937 e cila në 6 shtator të vitit 1928 i kushtoi një vëmendje të veçantë suksesit të politikave të një mbretërie të...
Fotografitë që po publikojmë janë dëshmi për këtë, pasi ato mbulojnë një hark kohor që zë fill në fillim të shekullit të 20-të e deri më sot, shkruan Respublica, që ka botuar fotot. Asnjë vend ndoshta, nuk ka pësuar ndryshimin...
Pushtues ishin ardhësit më të rinj, në gadishullin ballkanik, Helenët.Sigurisht pas luftës së Trojës, Pellazgët vendas u pushtuan, u robëruan dhe u përzunë nga trojet e tyre të lashta. Nga pushtimi i tyre, si shkruan prof. Cino Pichi në librin...
Nga Aurenc Bebja*, Francë – 27 Maj 2018 Në librin me titull “Caractères physiologiques des Races humaines considérés dans leurs rapports avec l'histoire, lettre a M. Amédée Thierry”, të etnologut William Frederic Edwards (1777-1842), botuar në Paris në vitin 1829, gjejmë një...
Në skajin jugor të fshatit Vuno, midis ullishtave shekullor ndodhet manastiri i Shen Spiridhonit me kishen më të madhe të fshatit. Në një mbishkrim shkruhet se kjo kishë u rindertua në vitin 1778 dhe u pikturua e gjitha në...
Përparimi i serbëve nuk u ndal. Më 22 tetor ata morën Prishtinën, duke shkatërruar fshatrat shqiptare nëpër të cilat kaluan. Gazeta New York Times jep disa përshkrime rrënqethëse të atij tmerri që u ndodhi shqiptarëvet, shkruan MekuliPress.info “Afër Prishtinës, pesë...