Tuesday, October 16, 2018
Blog Faqe 390
Shqiponja me dy koka konsiderohet nga shumë studiues si një ndër simbolet më të lashtë të botës. Ka simbolizuar gjithmonë pushtetin. Nuk ka asnjë emblemë dhe asnjë kuptim heraldik që mund të përafrohet me të dhe të jetë i...
Shqiponja me dy koka konsiderohet nga shumë studiues si një ndër simbolet më të lashtë të botës. Ka simbolizuar gjithmonë pushtetin. Nuk ka asnjë emblemë dhe asnjë kuptim heraldik që mund të përafrohet me të dhe të jetë i mbushur...

Tumat e Matit

Kodërvarret (tumat) e Matit shtrihen në luginën e mesme të lumit Mat, në të dy anët e tij. Gjatë viteve 1952-54 u hapën 13 tuma: një në Bushkash, pesë në Sanxhak, gjashtë në Rrethë-Bajzë dhe një Klos. Në vitin 1960 u...
Një zbulim i madh e i rralle eshte bere serish ne Parkun Arkeologjik të Apolonisë në Fier. Pas bustit qe mendohet se i perket nje aristokrati romak , nje tjeter bust njeriu, nje grua me qeleshe, eshte zbuluar diten...
Artisti serb Milorad-Miqa Stajçiq ka ndërmarrë një hap të guximshëm, kur gjatë një ekspozite në Prishtinë prezantoi për herë të parë pikturën “Vajza e Kosovës”, ku personazhet e fotografisë janë të veshur me veshje kombëtare shqiptare. Kjo pikturë është...
Mozaiku do të jetë i hapur për të gjithë vizitorët, përgjatë gjithë sezonit veror./ Në Parkun Kombëtar të Butrintit, specialistët nga Instituti i Monumenteve të Kulturës bënë të mundur zbulimin e një fragmenti të dyshemesë së Bazilikës së Madhe, shkruan...
Thonë se i pari që u bë mbret i thesprotëve dhe i molosëve, pas përmbytjes së madhe,  qe Faetoni.  Ky ishte njëri prej atyre që erdhën në Epir bashkë me Pellazgun. Disa thonë se aty në mes të molosëve ...
 Cili është Skënderbeu? Cila ka qenë jeta dhe veprimtaria e tij?Përse Skënderbeu u shndërrua në pikën referuese të shqiptarëve gjatë Rilindjes dhe përse edhe sot ai mbetet krenaria më e madhe e shqiptarëve?Ndërkohë që qeveria shqiptare e ka shpallur...
Në historinë e përndritur të kulturës pogradecare me shtresëzim të gjerë në gjerdanin kombëtar, doktor Pekmezi, figurë zulmëmadhe e kohës kur jetoi dhe punoi, zë vend qendror tejet të nderuar. Gjergj Pekmezi, ishte filozof dhe filolog shqiptar. Lindi në Tushemisht...
Një vajzë e re, emri i së cilës përkon me emrin e Vajzës së Orleansit, tani është në këngët e kënduara nga rapsodët.  Ishte Janica Martinaj, një 22 –vjeçare që NY Times e përshkruan si “Zhan D’Ark shqiptare”. Nisur nga...